Yayın Tarihi: 04.09.2023 14:03

DOĞA İÇİN ERASMUS+ KONSORSİYUMU

 

Doğa için Erasmus+ Yükseköğretim Hareketlilik Konsorsiyumu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin yürütücülüğünde, bünyesinde Ormancılık ve Tabiat Turizmi İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nü barındıran ve “Doğa” teması altında birden fazla projeye imza atmış Kastamonu Üniversitesi ve Ege bölgesinde ilk ve tek Orman Fakültesini bünyesinde barındıran İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, bünyesinde AB Eurodesk temas noktası bulunan Çiğli Belediyesi ve ülkemizin doğa koruma konusundaki lider kurumlarından birisi olan Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ile beş ortaklı olarak tasarlanmış bir projedir.  

Doğa için Erasmus+ Konsorsiyumu ile öncelikle “Doğa Koruma” ve “Yeşil Büyüme” temaları kapsamında, bölümlerinde teorik dersler alabilen öğrencilerin bilgi ve tecrübelerini, “katılımcı kuruluşlar” başlığı altında konsorsiyuma sunacakları katkıdan ayrıntılarıyla bahsedilen proje ortaklarımız Çiğli Belediyesi ve Doğa Koruma ve Mili Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’nün gönüllü danışmanlıklarıyla güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Bunun yanında, konsorsiyumun sağlayacağı fırsatlar sayesinde faydalanıcılarımız hem Türkiye’deki ortak kurumlarımızın etkinlikleri hem de Avrupa’da edinecekleri staj tecrübeleri ile Kuzey-Güney Avrupa arasındaki coğrafi ve yönetim anlayışı farklılıklarını tespit edebilecek duruma geleceklerdir. Bu fırsatlardan yararlanacak konsorsiyum ortağı üniversite öğrencilerinin doğa koruma bilicini kazanmaları, kariyerleri boyunca çalıştıkları kurumlarda yeşil ekonomiye geçiş süreci konusunda toplumsal bilincin yayılmasına katkı sunacakları öngörülmektedir. 

Kısaca, bu proje, yeşil ekonomiye geçiş sürecinde, gençlerin iş piyasasına dahil edilmesi, döngüsel ekonomi eylem planına daha hızlı uyum sağlayabilmiş Avrupa kurumlarında tecrübe kazanması hedefiyle öğrenci staj hareketliliklerinin gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Ancak, bu hedeflere ulaşılmasında, toplumsal bilinç ve mevzuatların uygulanması gerekli ise de, bilimsel çalışmalarla desteklenmeksizin bu uygulamalar yetersiz kalacaktır. Farklı coğrafyalardan farklı bilgi ve altyapıya sahip bilim insanlarının birlikte yapacakları ortak çalışmaların gerek AB, gerekse ülkemizin var olan değerlerine değer katacağı öngörülebilir. Bu ortak çalışmalara ortam hazırlamak, Doğa için Erasmus+ Konsorsiyum girişiminin temel hedefleri arasındadır. Bu nedenle, “Doğa Koruma” ve “Yeşil Büyüme” temasıyla, bu konsorsiyum, Avrupa Birliği'nin çevre ve iklim politikalarının bir koşulu olan sürdürülebilir büyüme ve temiz ekonomiye geçiş çerçevesinde bilimsel çalışmaları ve farkındalığı artırmak amacıyla personel hareketlilikleri gerçekleştirmeyi arzulamaktadır.