Proje tipi: Yükseköğretim Hareketlilik Konsorsiyumu Akreditasyonu

 

Proje adı: Ekoturizm

 

Proje numarası: 2023-1-TR01-KA130-HED-000112990

 

Proje ortakları: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (koordinatör),

                                Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi,

                                Kapadokya Üniversitesi,

                                Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği.

 

 

Erasmus+ ile Ekoturizm” konsorsiyumu Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde, Türkiye’nin Turizm alanında cazibe merkezlerinden biri olan Antalya/Alanya’da yer alan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, yine Türkiye’nin İç Anadolu bölgesinde yer alan en önemli Turizm merkezi Nevşehir/Ürgüp’ten Kapadokya Üniversitesi ve ekoturizme yönelik çalışmalarıyla dikkat çeken bir sivil toplum kuruluşu olan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği ile dört ortaklı olarak tasarlanmış bir konsorsiyum projesidir.

 

Günümüzde çeşitli turizm etkinlikleri ve sektörel yapılanması sırasında doğal çevrenin bozulması turizm etkinliklerinin temel sorun alanlarının başında gelmektedir. Bu nedenle turizmin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik doğal çevreyi de koruma odaklı olarak ekoturizm temelli turizm etkinlikleri giderek varlığını hissettirmeye başlamıştır. Buradan hareketle bu konsorsiyumun temel hedefi sürdürülebilir turizm anlayışının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak ekoturizm konusunda farkındalık oluşturmaktır.

 

Ekoturizmin etkinliğini sağlayabilmeye yönelik turizmde birçok etiket oluşturulmuştur. Bu etiketler; Avrupa Ekoturizm Etiketleme Standardı (EETLS), Uluslararası Eko Sertifikasyon Programı, Karbon Nötr Sertifikasyon Programı, Eco Hotels Sertifika Programı, Yeşil Turizm İşletme Şeması, EarthCheck, Yeşil Anahtar ve Yeşil Küre Sertifikasyonu gibi etiketlerdir. Özellikle Avrupa Ekoturizm Etiketleme Standardı (EETLS) ile turizm işletmelerinin çevresel konularda yaptıkları çalışmaların eko etiketler aracılığıyla tüketicilerine çevresel çalışmaları konusunda bilgilendirme yapılması amaçlanmaktadır. Eko etiketlerin ciddi anlamda, bilinçli turist seçimini yönlendirip etkileyebilmesi çevre için çok değerli bir yönetim aracı olabilmektedir. Bununla birlikte Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere aşamalarında, Fasıl 27’de bahsettiği çevre ve iklim değişikliği politikası kirliliği ortadan kaldırmayı, azaltmayı ve önlemeyi, doğal kaynakların, ekolojik dengeye zarar vermeyecek biçimde kullanılmasını temin ederek sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı, çevresel zararın kaynağında önlenmesini ve çevreyi korumanın diğer sektörel politikalarla (enerji, ulaştırma v.b.) entegrasyonunu güvence altına almayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda da ekoturizm faaliyetleri Fasıl 27 ile ilişkilendirilebilmektedir.

 

“Erasmus+ ile Ekoturizm” Konsorsiyumu ile öncelikle “Sürdürülebilirlik” ve “Ekoturizm” temaları kapsamında, bölümlerinde teorik dersler alabilen öğrencilerin bilgi ve tecrübelerini, “katılımcı kuruluşlar” başlığı altında proje ortakları Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD)’nin gönüllü danışmanlıkları ile güçlendirmeyi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, konsorsiyumun sağlayacağı fırsatlar sayesinde tüm faydalanıcılar hem Türkiye’deki ortak kurumların etkinlikleri hem de Avrupa’da edinecekleri tecrübeleri ile Kuzey-Güney Avrupa arasındaki ekoturizm anlayışı farklılıklarını tespit edebilecek duruma gelecekleri düşünülmektedir. Bu fırsatlardan yararlanacak konsorsiyum ortağı üniversite öğrencilerinin ekoturizm bilicini kazanmaları, kariyerleri boyunca çalıştıkları kurumlarda sürdürülebilir turizme geçiş süreci konusunda toplumsal bilincin yayılmasına katkı sunacakları öngörülmektedir. Tüm bu açıklamalardan hareketle, bu projede, sürdürülebilir turizme geçiş sürecinde, gençlerin iş piyasasına dahil edilmesi, döngüsel ekonomi eylem planına daha hızlı uyum sağlayabilmiş Avrupa kurumlarında tecrübe kazanması hedefiyle öğrenci staj hareketliliklerinin gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Konsorsiyumun sayesinde öğrenciler hem Türkiye’deki ortak kurumlarımızdaki etkinliklerini hem de Avrupa’da edinecekleri staj tecrübeleri ile ülkemiz ve Avrupa arasındaki ekoturizm alanındaki farkındalıklarını arttırmış duruma gelecekleri düşünülmektedir. Bunun yanı sıra “Sürdürülebilirlik” ve “Yeşil Turizm” “Ekoturizm” temalarıyla, bu konsorsiyum, Avrupa Birliği'nin ekoturizm politikalarının bir koşulu olan sürdürülebilir büyüme ve temiz ekonomiye geçiş çerçevesinde bilimsel çalışmaları ve farkındalığı artırmak amacıyla personel hareketlilikleri gerçekleştirmeyi arzulamaktadır.