TEKNO-STAJ KONSORSİYUMU

 

 

Proje tipi: Yükseköğretim Hareketlilik Konsorsiyumu Akreditasyonu

Proje adı: Tekno-Staj

Proje numarası: 2022-1-TR01-KA130-HED-000052037

Proje ortakları: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (yürütücü), Afyon Kocatepe Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası.

 

 

Tekno-Staj Konsorsiyumu projesi Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) ile dört ortaklı olarak tasarlanmış bir konsorsiyum projedir. Bu konsorsiyum Avrupa Birliği’nin istihdamın arttırılmasına yönelik üst politika hedeflerini referans almaktadır. 

Avrupa Birliği Avrupa vatandaşlarının daha iyi koşullarda yaşamaları ve çalışmaları için sosyal politika ve istihdama yönelik hedefler koymaktadır. AB’nin Avrupa 2020 Stratejisi adlı üst politika metninde yer alan genç istihdamın arttırılması, öğrenci haraketliliklerinin Avrupa Birliği çapında desteklenmesi, yüksek öğretim ve eğitimde kalite ve verimliliğin arttırılması hedefleri de önerilen konsorsiyum projemiz kapsamında hedeflenen haraketliliklerin en temel çıkış noktalarıdır. Ülkemiz de aday ülke statüsüyle 19. Müzakere Faslıyla bu politikalara uyum sağlamak için eylem planları ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizin 2021-2023 Ulusal Genç İstihdam Stratejisi (UİS) Belgesi de gençlerin eğitimden işgücüne geçişlerini, staj ve ilgili kurslara katılımlarını ve gençlerin istihdama kazandırılmalarını, genç işsizliğin %17,8’e indirilmesini 2023 hedefleri olarak ortaya koymuştur.Bunların yanında, 2020 Avrupa stratejisinde dijital becerilerin geliştirilmesine yönelik politikalar içeren “Dijital Gündem”, 2030’a kadar AB gündeminde önemli bir yer edinen Dijitalleşme stratejilerinin belirlendiği 2030 “Dijital Pusula” hedefleri olarak belirlenmiştir. Dijital Pusulasının 2030hedefleri arasında: Avrupalıların %80’i temel dijital becerilere hâkim olması, işletmelerin 4’te 3’ü dijitalleşmesi ve 20 milyon Bilgi İletişim Teknolojileri uzmanı istihdamının sağlanması vardır. Teknoloji Fakülteleri öğrencilerinin bu istihdamda yer alması ve dijital becerilerini Avrupa standartlarında geliştirmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle“dijital alanda uygulamalı eğitim” temasına vurgu yapılmalıdır.

“Dijital alanda uygulamalı eğitim” temasına vurgu yapan Tekno-Staj konsorsiyumunun sayesinde gerçekleştirilecek olan uluslararası haraketliliklerin ve öğrencilerin istihdamının kolaylaştırılmasına katkısının yanı sıra, personel ve sektörel işbirliklerini geliştireceği de öngörülmektedir. Dört ortak kurumun, konsorsiyum ile giriştikleri ortaklığın ileride bölgesel teknolojik kalkınma hedefleriyle stratejik bir ortaklığa dönmesi ihtimali proje ortaklarının seçiminde etkili olmuştur.

Konsorsiyumun sayesinde öğrenciler hem Türkiye’deki ortak kurumlarımızdaki etkinliklerini hem de Avrupa’da edinecekleri staj tecrübeleri ile ülkemiz ve Avrupa arasındaki teknoloji alanındaki farklılıkları tespit edebilecek duruma geleceklerdir. Bu fırsatlardan yararlanan üniversite öğrencilerinin sektörel bilinç kazanmaları, kariyerleri boyunca çalıştıkları kurumlarda yetkin mühendisler olarak çalışma alanlarına katkı sunacakları öngörülmektedir.